Ny klinik i Kolding skal hjælpe borgere med corona-senfølger
Sygehus Lillebælt har åbnet en klinik, hvor patienter, som i lang tid har døjet med eftervirkningerne af COVID-19, kan få hjælp. Patienter, der ikke har været så syge, at de har været indlagt, men som alligevel er plaget af senfølger.
Et nyt tilbud på Kolding Sygehus retter sig mod borgere, der i lang tid har døjet med dét, der kan være senfølger af den coronavirus-sygdom, som de har været ramt af.
Den 1. december åbnede Region Syddanmark senfølgeklinikken på Kolding Sygehus, som Afdelingen for Medicinske Sygdomme er knudepunkt for. Tanken er, at praktiserende læger kan sende patienter med mulige covid 19-senfølger til undersøgelse i klinikken.
- Indtil nu har vi undersøgt og behandlet de patienter, som har været indlagt med coronavirus, og som siden har senfølger. Men vi har ikke haft et organiseret tilbud til de patienter, som vi har fået henvist fra de praktiserende læger. Det har vi nu, fortæller ledende overlæge på Medicinske Sygdomme, Poul Henning Madsen.
Bliver ved med at hænge i bremsen
Et eksempel på en sådan patient kan være en person, der i foråret blev smittet med coronavirus, og som var syg i mange dage – uden at sygdomsforløbet umiddelbart var alvorligt. Men patienten kan flere måneder efter stadig ikke komme oven på.
- Derfor kontakter vedkommende sin læge og siger: ’Jeg bliver ved med at hænge i bremsen. Jeg kan ikke koncentrere mig, jeg er træt, skal hele tiden sove og kan ikke passe mit arbejde fuldt ud som før. Og når jeg går en tur med hunden, kan jeg ikke få luft’, fortæller medicinsk læge, Marie Blicher, som har været med til at etablere tilbuddet på Medicinske Sygdomme.
Patienten bliver i første omgang henvist til en speciallæge på afsnittet for Infektionssygdomme på Kolding Sygehus, der først bekræfter, at patienten har været smittet med coronavirus. Den videre undersøgelse kan derefter ske i ét af fire ambulatorier, som er tilknyttet klinikken i form af lungemedicinsk, hjertemedicinsk, neurologisk eller infektionsmedicinsk ambulatorium.
- Hvis patienten for eksempel klager over hovedpine oven på sygdommen, er det oplagt, at vedkommende bliver undersøgt på neurologisk ambulatorium. Og hvis patienten har åndenød, vil patienten blive henvist til lungemedicinsk ambulatorium. Så afhængig af symptomerne kan vi sluse patienten derhen, hvor det er mest relevant, forklarer Poul Henning Madsen.
I de tilfælde, hvor patienten har mange forskellige senfølger, kan vedkommende blive undersøgt af flere speciallæger.
Vil udelukke andre lidelser
Lægerne kan derefter lave de relevante undersøgelser, der kan afklare, hvorfor patienten bliver ved med at døje med senfølger. For eksempel kan en scanning af lungerne vise, at åndenøden skyldes, at lungerne stadig er svækkede af coronavirussen. Og så kan lægen – så vidt det er muligt – igangsætte den rette behandling.
Men mindst lige så vigtigt er det at afklare, at symptomerne ikke skyldes andre lidelser, som patienten på samme tid døjer med. Som i et tilfælde, hvor den konstante hovedpine mere sandsynligt skyldes, at patienten har udviklet migræne.
- Og så kan vi sige til patienten: ’Vi fandt ud af, hvorfor du har hovedpine. Der var faktisk en anden grund. Du havde tilfældigvis covid-19 for tre måneder siden, men det har intet med din hovedpine at gøre’. Så det er vigtigt at udelukke andre mulige sygdomme, siger Poul Henning Madsen.
Klinikken på Kolding Sygehus er én af to i Region Syddanmark. Den anden ligger på Odense Universitetshospital og åbnede den 1. november.