Sygehus Lillebælt får stor bevilling til kampen mod kræft
To internationale projekter får stor økonomisk støtte fra EU. Sygehus Lillebælt styrker sit internationale samarbejde gennem deltagelse i begge projekter, og ud af et kæmpebudget går omkring 43 millioner kroner til Region Syddanmark, til initiativer der skal varetages af Sygehus Lillebælt.
’Europe’s Beating Cancer Plan’ er EUs store samlede plan til bekæmpelse af kræft, og som led i udmøntningen af planen skal Onkologisk Afdeling på Sygehus Lillebælt sammen med Odense Universitetshospital nu deltage i to projekter, som hedder EUNetCCC og JANE2. Projekterne er startet henholdsvis 1. oktober og 1. november, og de har fået finansiering til de næste fire år.
Deltagelsen i de to projekter er i tråd med sygehusets strategi om at levere behandling i verdensklasse og styrke det internationale samarbejde med førende kræftcentre.
- Vores deltagelse i både EUNetCCC og JANE-2 er en del af vores langsigtede strategi om at positionere Sygehus Lillebælt, Region Syddanmark og Danmark som international frontløber inden for kræftbehandling. Disse projekter vil ikke blot forbedre vores egne patienters behandling, men også bidrage til den samlede europæiske indsats mod kræft, hvor Sygehus Lillebælt kan byde ind med viden og erfaringer til andre europæiske kræftcentre. Projekterne er endnu et skridt på vejen mod et udvidet internationalt forskningssamarbejde, som understøttes af andre store EU-projekter og internationale samarbejder både i vores afdeling samt andre steder i landet, siger overlæge og professor Torben Frøstrup Hansen fra Onkologisk Afdeling.
Omfattende internationale projekter
EUnetCCC sigter mod at skabe et sammenhængende netværk af behandlingssteder også kaldet ’Comprehensive Cancer Centres’ (CCCs) i hele Europa. Den danske indsats i dette projekt koordineres af Rigshospitalet. Målet er, at 90% af alle europæiske kræftpatienter får adgang til kræftbehandling af høj kvalitet, uanset hvor i Europa de befinder sig. Netværket vil også fungere som en platform for samarbejde mellem centrene, hvor de kan dele og udvikle bedste praksisser, ressourcer og viden. Denne form for samarbejde er afgørende for at fremme forskning, integrere den nyeste viden i den kliniske praksis og sikre, at patienter får adgang til de mest effektive behandlinger.
JANE-2 har som mål at etablere syv ekspertisenetværk inden for forskellige måder at tackle kræft på lige fra forebyggelse til lindrende behandling, og i dette projekt koordineres den danske indsats af Sjællands Universitetshospital. Disse netværk vil muliggøre et tættere samarbejde mellem forskningsinstitutioner og hospitaler, der specialiserer sig i avanceret kræftbehandling, og netværkene vil fokusere på vigtige områder som kliniske retningslinjer, offentlig opmærksomhed, sundhedsmodeller, uddannelse, promovere forskning og patientinddragelse.
Projekterne har hver deltagelse af over 100 partnere fra hele Europa. Når de første fire år med EU-finansiering er gået, er det meningen, at de etablerede netværk skal fortsætte og sikre et langvarigt kvalitetsløft af kræftbehandlingen på tværs af de europæiske medlemslande.