Skip til primært indhold

Vejle Sygehus går forrest med ny kræftbehandling

Vejle Sygehus afprøver som det første sted i verden et nyt lægemiddel, der kan få en afgørende effekt i behandlingen af knoglemarvskræft. Forventningerne er på forhånd store.

Patient modtager behandling af to sygeplejersker

Jens Peter Frydelund Pedersen modtager endnu en behandling med 'super-DARA', som bliver ført ind i armen via et drop.

Mandag den 22. marts blev Jens Peter Frydelund Pedersen som den første patient behandlet med et nyt lægemiddel, der bærer navnet ’super-DARA’. Et lægemiddel, der – i kombination med andre behandlinger – potentielt kan fjerne knoglemarvskræften hos de patienter, der får behandlingen.

Behandlingen foregik på Vejle Sygehus, hvor Hæmatologien under Medicinsk Afdeling er udpeget til at lave de første afprøvninger af præparatet, som biotechvirksomheden Genmab har produceret.
- Det er jo en ny medicin, som jeg håber kan have en positiv indvirkning for mig og for andre, siger Jens Peter Frydelund Pedersen, som har sagt ja til at afprøve præparatet.

Det er endnu for tidligt at vurdere, hvilken betydning medicinen får, men de første erfaringer er lovende.
- Som læge er det her det allerstørste, man kan være med til. Det er virkelig, virkelig fantastisk at kunne være med til at udvikle nye behandlinger, siger professor Torben Plesner, der er ansvarlig for projektet.

Stor opmærksomhed

På forhånd har to patienter, der begge har knoglemarvskræft, indvilget i at deltage i forsøget. Begge bliver overvåget tæt i behandlingstiden, og det betyder, at lægerne konstant ved, hvordan patienterne har det. De får én gang om ugen sprøjtet meget små doser af super-DARA ind i kroppen via et drop - den første af de to patienter er i gang med behandlingen, den næste begynder behandlingen senere i maj.
- De foreløbige erfaringer er lovende. Der har ikke været behov for at afbryde behandlingen for den første patient, fordi det går som forventet, så det er positivt, siger Torben Plesner.

’Super-DARA’ er en forbedret udgave af præparatet daratumumab, som i 13 år har været benyttet i behandlingen af knoglemarvskræft. Det er et antistof, der binder sig til det molekyle, som findes på overfladen af kræftcellerne. Den binding aktiverer en række enzymer i kroppen, som kan ødelægge kræftcellerne.
- Den hidtidige version har vist sig at være en stor succes, fordi det har bekæmpet kræftcellerne hos mange patienter. Men ikke alle patienter har haft gavn af behandlingen, så den nye version forsøger at forbedre effekten, forklarer Torben Plesner.

Det var også på Vejle Sygehus, at man tilbage i 2008 doserede den første patient med daratumumab. Og de gode erfaringer har gjort, at sygehuset også står for afprøvningen af den nye version af præparatet.
- Der er meget stor opmærksomhed omkring det her, og det er også et stort ansvar at bære at skulle gå forrest med den nye version. Men vi er stolte over at være udpeget, siger Torben Plesner.

Den rette cocktail

Flere afdelinger på sygehuset er med i samarbejdet om forsøget herunder Røntgenafdelingen, Biokemi og Immunologi og Intensiv, hvor de første behandlingsdage er foregået for at sikre en så optimal overvågning af patienten som muligt.
- Vi fortsætter med at behandle så længe, der er en effekt. Det vil sige, at sygdommen ikke spredes i kroppen eller bliver formindsket. Og lige så længe der ingen større bivirkninger er, fortæller professoren.

Knoglemarvskræft er en kompleks sygdom, og Torben Plesner forventer ikke, at ’super-DARA’ alene vil kunne helbrede patienterne. Men han ser det som et potentielt vigtigt lægemiddel, der i kombination med andre kan gøre den helt rette forskel for en gruppe patienter, som kan være svære at kurere.
- Vi skal finde den rette cocktail – en kombinationsbehandling – og det ser lovende ud med de muligheder, vi har, siger han.

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V