Gitte og Linda står klar til at hjælpe
I mere end ét årti har stifinderne på Sygehus Lillebælt hjulpet patienter og pårørende med at finde vej på sygehuset. På den måde skaber de tryghed i dét, der kan være en svær situation for mange.
De har gennem årene hjulpet i tusindvis af mennesker, der er gået ind i forhallen på Vejle Sygehus, og som har skullet finde vej i den enorme bygning. Som stifindere er Linda Halberg Damgaard og Gitte Vandel Petersens vigtigste opgave at stå klar til at skabe tryghed - og at hjælpe patienter og pårørende.
- Folk er meget taknemmelige for vores hjælp. De synes, det er en fantastisk service, fortæller Gitte Vandel Petersen.
Makkerparret er spydspidser på Vejle Sygehus og reelt de første, man møder, når man som patient eller pårørende træder ind i forhallen via den hvide svingdør. Her står Linda Halberg Damgaard og Gitte Vandel Petersen parate til at guide folk hen til den afdeling, som de skal være på – eller også følger stifinderne selv patienten op til mødestedet. Stifinderne hjælper også andre steder på sygehuset – som på ambulatorierne, hvor de hjælper patienter videre til andre afdelinger eller hjem.
- Mange patienter fortæller, at det er en stor hjælp for dem. Det er en vigtig funktion, hvor vi forsøger at se alle i øjenhøjde, siger Linda Halberg Damgaard.
Stifinderne er vigtige
Stifinder-funktionen blev oprettet på Sygehus Lillebælt i 2012. I første omgang kun på sygehuset i Kolding, hvor der fortsat er to stifindere, men kort efter blev den udvidet til også at dække Vejle Sygehus.
- Stifinderne er med til at give patienterne en god start på deres besøg på sygehuset. Når man ankommer til sygehuset, er der flere praktiske ting, man først skal have styr på. Som registrering af parkering, og hvor man præcist skal møde, og der kan stifinderne hjælpe patienterne. Det gør så også, at patienterne har en anden ro, når de kort tid efter sidder over for lægen eller sygeplejersken. Den ro og tryghed, stifinderne skaber, er derfor meget vigtig, siger sygeplejefaglig direktør, Hanne Andersen.
Skridttællerne viser, at stifinderne kan gå op mod 25.000 skridt på en dag. Ofte imens de skubber en patient i en kørestol til en afdeling, hvis der er behov for det.
- Vi vil jo gerne give folk et kort, men godt øjeblik, mens vi følger dem op til mødestedet, og vi snakker med patienterne om alt muligt på vejen fra forhallen. Patienterne betror nogle gange én enormt meget, og det kræver da, at man er robust med alt dét, man hører, siger Gitte Vandel Petersen.
Takker for turene sammen
De mange småture gør, at stifinderne lærer nogle patienter særligt godt at kende. Som for eksempel de patienter, der – flere uger i træk på grund af behandlinger - har deres næsten daglige gang på sygehuset. Turene kan gøre stærke indtryk på både patienter og stifindere.
- Nogle patienter betror os, at der ikke mere at gøre for dem, og at de derfor ikke vil komme mere på sygehuset. Så de vil gerne takke os for alle de hyggelige snakke og grin, vi har haft sammen. Det er dels rørende, men man føler også, at man har været med til at gøre en lille forskel med dét, vi nu kan byde ind med, fortæller Linda Halberg Damgaard.
Stifinderne er blot én af flere, særlige funktioner, som Sygehus Lillebælt har oprettet, der er med til at skabe tryghed og omsorg for sårbare patienter.
For eksempel sørger Sygehus Lillebælts socialsygeplejersker for, at særligt udsatte patienter får den støtte, de har brug for, når de er på sygehuset. Det kan være stofmisbrugere, alkoholikere eller hjemløse – eller andre, der falder uden for de normale rammer, og som ofte har svært ved at begå sig i sundhedsvæsenet.
Underviser i demens
Og som en del af Sygehus Lillebælts indsats rettet mod at hjælpe kognitivt svækkede patienter med og uden diagnosen demens har sygehuset ansat en demenskonsulent. Hun underviser nøglepersoner - og tilbyder sparring til alle ansatte på sygehuset inden for demensområdet. Herunder hvordan personalet bedst kan hjælpe kognitivt svækkede mennesker, og hvilke rammer de patienter bør hjælpes i – så de kan modtage den bedste behandling, pleje og omsorg.
Sygehus Lillebælt sætter patienten først. Vores fem patientløfter sætter ord på, hvad det betyder.