Skip til primært indhold

Scanning af hjernen kan afsløre Alzheimers

Vejle Sygehus kan nu ved hjælp af en scanning give et ret sikkert billede af, om en patient har udviklet Alzheimers. Et nyt tilbud, der kan skabe en vigtig afklaring for patienten.

Den 51-årige kvinde begynder at få svært ved at huske helt almindelige ting. Når hun står i supermarkedet, har hun ikke sjældent fuldstændig glemt, hvad hun skulle derhen for at købe. Og derhjemme begynder hun at være mere irriteret og forvirret - og kan pludselig ikke overskue at skulle lave selv simpel aftensmad til familien.

Flere undersøgelser hos lægen giver ingen entydig forklaring på, hvad der er galt. Den midaldrende kvinde viser enkelte tegn på demens, men diagnosen er ikke sikker, fordi hun ikke er ældre, end hun er - og derfor kan hendes tilstand også skyldes, at hun er stresset, fordi hun for nylig er skiftet til et mere krævende job.

Ovenstående eksempel er tænkt. Men det er et helt klassisk eksempel på det indledende sygdomsforløb, som patienter, der får Alzheimers i en tidlig alder, gennemgår. En type patienter, som Vejle Sygehus nu kan give en afklaring ved hjælp af en ny type scanning af hjernen. For undersøgelsen kan give et meget sikkert billede af, om patienten har udviklet Alzheimers.
- Det betyder rigtig meget at få at vide, hvad man præcist fejler. Og få en afklaring. Ikke mindst hvis man allerede har været igennem et hav af undersøgelser, fortæller Rola Ismail, der er læge på Nuklearmedicinsk Afdeling på Vejle Sygehus, og som har skrevet en ph.d. om netop den type Alzheimers-scanninger, som sygehuset begyndte at tilbyde i juni måned.

Et stort fremskridt

Alzheimers er en demens-sygdom, og aktuelt har mellem 80-90.000 danskere diagnosen. I år 2040 vil der anslået være det dobbelte antal, som er ramt af sygdommen. Alzheimers fører hukommelsestab, men blandt andet også store humørforandringer, desorientering, manglende overblik, sproglige vanskeligheder og nedsat dømmekraft med sig, og den medfører i sidste ende døden.

Tidligere har den type patienter skulle til sygehuse i de allerstørste byer - som Århus eller Odense – for at blive scannet for Alzheimers. Men nu er det altså muligt at blive undersøgt i Vejle, dels fordi sygehuset har fået mulighed for at benytte et særligt sporstof under undersøgelsen, dels fordi Rola Ismail som nyansat på afdelingen har medbragt ekspertisen i, hvordan man foretager scanningen – og efterfølgende gennemgår scanningsbillederne.
- Det er et stort fremskridt, at vi kan tilbyde undersøgelsen. Og det betyder meget for de patienter, det handler om, siger Rola Ismail.

Det har ikke kun betydning i forhold til afklaringen, men også behandlingsmæssig betydning, at patienten kan blive scannet for Alzheimers.
- Hvis man med sikkerhed kan få afklaret, at patienten har Alzheimers, kan patienten få en specifik type medicin. Man kan desværre ikke helbrede patienten, men medicinen kan gøre, at udviklingen af hukommelsestabet ikke sker så hurtigt, som det ville gøre uden medicinen. Derfor er det væsentligt at vide, at det er lige netop Alzheimers, som er årsagen til symptomerne, fortæller hun.

Sporstoffet afslører sygdommen

Den nye undersøgelse, som Vejle Sygehus tilbyder, er en såkaldt amyloid-scanning. Her sprøjter man først et sporstof – flutemetamol – ind i kroppen på patienten. Efter et par timer, hvor patienten skal slappe af i en seng på sygehuset, begynder den cirka 20 minutter-lange PET/CT-scanning. Sporstoffet vil binde sig til proteinet Beta-amyloid, der klumper sig sammen i hjernen hos Alzheimers-patienter. På den måde kan sporstoffet – på scanningsbillederne – afsløre, om der er sket en ophobning af Beta-amyloid hos patienten.
- Så kan vi give en ret god indikation på, om patienten har Alzheimers. Tidligere scannede man typisk kun patienters hjerner for at udelukke, hvad det ellers kunne være af sygdomme, eller vi så på det generelle stofskifte, som kan være påvirket af andre sygdomme, siger Rola Ismail.

Hun forventer, at man vil scanne fem-seks patienter én gang om måneden. Patienterne skal forinden være henvist fra en demenslæge, der har vurderet, at patienten meget vel kan have udviklet Alzheimers.

 

Kontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V