Skip til primært indhold

Stort forskningsprojekt får stor fondsdonation

Et stort forskningsprojekt fra Sygehus Lillebælt, der skal afdække omfanget af nærsynethed blandt skolebørn, har modtaget en millionbevilling fra en lokal fond.

Flemming Møller

Flemming Møller er én af forskerne fra Øjenafdelingen, der står bag det omfattende studie.

Flemming Møller og hans forskerkollegaer i Øjenafdelingen på Sygehus Lillebælt er glade og stolte. For nylig fik de besked om, at en lokal, velgørende fond fra Vejle har doneret halvanden million kroner til det vigtige, store forskningsprojekt, som de har sat i søen.
- Vi er helt vildt stolte. Det er virkelig en stor éngangsdonation, og det er mange penge for en forskningsenhed som vores, siger Flemming Møller, der er overlæge og forskningsleder på Øjenafdelingen.

Studiet skal helt konkret afdække, hvor mange nærsynede børn, der er i Danmark. Det har man nemlig ikke solid nok viden om. Tesen er, at den stadig større mængde tid, som børn i dag bruger foran skærme som tablets og mobiltelefoner, over tid vil føre markant flere nærsynede børn med sig – sådan som man har set det i Asien, hvor børn – generelt - i høj grad bruger skærme i skoler og i fritiden.

En mulig tikkende bombe

Derfor vil en del af det store forskningsprojekt også omhandle børnenes skærmforbrug og skærmvaner. Bekymringen er, at nogle børn – når de bliver ældre – vil være så nærsynede, at synet er truet.
- Vi skal afdække, om det her er en tikkende bombe i samfundet om 50 år, hvor der vil være mange, der til den tid er virkelig dårligt seende, fortæller Flemming Møller, der står bag forskningsstudiet i samarbejde med flere kollegaer.

Det er fonden med det særlige navn, ”Konsul, Grosserer Osvald Christensens Mindefond”, med base i Vejle, der står bag donationen. Fonden har til formål at støtte velgørende formål til gavn for blandt andet døve og blinde mennesker.
- Denne bevilling gør jo, at vi kan komme i gang med projektet, konstaterer overlægen.

Flemming Møller i nær

Omdrejningspunktet for det store studie er nærsynede børn i skolealderen.

I januar deltog ph. d.-studerende, læge Marianne Juul-Dam, der er én af forskerne bag projektet, i sundhedsforsknings-konkurrencen ”Et Sundere Syddanmark”, som Region Syddanmark afvikler i samarbejde med TV Syd og TV 2/FYN, og her blev projektet hædret med andenpladsen og 600.000 kroner. Og nu er projektet altså blevet belønnet med en donation, der kan sætte skub i forskningen og indsamlingen af data.

Bruger smart brille

Nærsynethed er en lidelse, hvor man ser sløret på afstand. Selvom briller og kontaktlinser korrigerer synet, kan nærsynetheden forværres hos nogle børn, hvilket kan øge risikoen for, at barnet sidenhen udvikler alvorlige øjensygdomme som grøn stær, nethindeløsning og grå stær.

For at blive klogere på, hvordan børn bruger deres syn, skal 900 skolebørn fra forskellige skoler i regionen udstyres med en særlig, ’intelligent’ brille, som kan registrere, hvordan børn bruger deres syn i løbet af en dag. Altså i hvor høj grad børnene ser på ting tæt på eller længere væk, om de har meget skærmtid, og hvor mange udendørsaktiviteter, de har. Forskerne vil herefter samle og analysere de data. Børnene skal hver især gå med brillerne i fem dage ad tre omgange på et år, men hele projektet kommer til at foregå over en periode på seks år.

Hvis forskningen – som forventet og som håbet - fastslår årsagerne til nærsynethed mere præcist, kan sundhedsvæsenet bedre rådgive forældre og børn om forebyggelse. Eksempelvis ved at anbefale flere pauser fra skærmarbejde og mere tid udenfor. Derudover kan resultaterne bruges til at udvikle bedre behandlinger og screeningsprogrammer, som kan hjælpe børn tidligere og mere effektivt.
- Det er et forebyggelsesprojekt, og det er vigtig viden, vi tilvejebringer. Vi kan med tiden bedre give anbefalinger, hvis vi for eksempel ved, at to timers, daglig skærmarbejde ikke fører en øget risiko for nærsynethed med sig, men otte timer gør, siger Flemming Møller.

Marianne Juul-Dam indleder sit ph.d.-projekt i begyndelsen af næste år, mens forskergruppen planlægger at begynde studiet af skolebørns skærmforbrug og vener på skolerne til september næste år. Hele studiet ventes først endeligt færdigt i begyndelsen af 2030’erne.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU02V