Børn kan sove sig fra brillerne
Ved at sove med en særlig natlinse på øjet kan svært nærsynede børn helt undgå at gå med briller - og samtidig minimere risikoen for at blive blinde senere i livet. Det viser et nyt studie fra Sygehus Lillebælt.
Nærsynethed er et synshandicap, der er så alvorligt, at det med tiden kan være direkte invaliderende. Nærsynede børns syn bliver langsomt forværret - i en sådan grad, at nogle risikerer alvorlige synskomplikationer som voksne. Og i yderste konsekvens at blive blinde.
Derfor tøver ph.d. studerende Trine Møldrup Jakobsen heller ikke med at betegne resultaterne af det studie, hun netop har gennemført, som værende ”banebrydende”.
- Det er virkelig et gennembrud. For vi ved, at nærsynethed kun kan behandles i barndommen, og studiet dokumenterer, at behandlingen kan ske ved hjælp af natlinser, fortæller Trine Møldrup Jakobsen, der som reservelæge er tilknyttet Øjenafdelingen på Vejle Sygehus - og Syddansk Universitet som forsker.
Natlinsen er bedre end briller
Hun skal i løbet af foråret forsvare ph. d.-studiet, der er baseret på undersøgelser af 60 nærsynede børn i alderen 6 til 12 år, som enten skulle bruge briller eller natlinser gennem 18 måneder.
Nærsynede børns øje vokser ukontrollabelt og bliver for langt, og det giver et sløret syn, når barnet skal se længere væk. En natlinse, der er en hård linse, som barnet sover med, former øjets hornhinde om natten. Ganske små ændringer i hornhindens form ændrer lysets vej gennem øjet, og derfor er effekten af natlinsen, at barnet næste dag ikke behøver at bruge hverken briller eller almindelige linser. For synet er – for en stund - blevet markant forbedret henover natten, mens barnet har sovet.
- Studiet dokumenterer, at natlinsen har den ønskede effekt. Natlinser kan bremse udviklingen af nærsynethed med 59 procent sammenlignet med, hvis man bruger briller om dagen. Det betyder virkelig meget og gør en stor forskel, at vi så markant kan nedsætte risikoen for, at de mest nærsynede børn får synskomplikationer og i værste fald bliver blinde som voksne, siger Trine Møldrup Jakobsen.
Et større samfundsproblem
Studiet rammer direkte ned i et større samfundsmæssigt problem. Undersøgelser viser, at stadig flere danske børn bliver nærsynede. For eksempel dokumenterede et studie fra København, at 25 procent af alle 16-17-årige københavnske unge var nærsynede. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor det hænger sådan sammen, men teorien er, at færre timer udendørs - og mere skærmtid foran iPads og computere – er med til at skade øjnene.
- Vi ved, at miljøet betyder rigtig meget. Og dem, der spiller meget computer, er også dem, der er mest nærsynede. Det er virkelig bekymrende, at så mange bliver nærsynede, og det er en gruppe, vi ikke tidligere kunne behandle, og derfor er det også vigtigt, at vi nu kan gøre noget, siger Trine Møldrup Jakobsen.
Natlinserne vil være gavnlige for børn, der er i risiko for at få en brillestyrke på minus 6 eller stærkere. En så stærk brillestyrke øger risikoen for blandt andet grøn stær og nethindeløsning senere i livet, der i værste fald kan føre til blindhed. Er man ikke i risiko for at blive så stærkt nærsynet - for eksempel med en styrke på minus 2 uden en galoperende ændring i styrken - vil man typisk kunne klare sig med briller eller kontaktlinser.
På Vejle Sygehus tilbyder man nu natlinser til børn med en stor risiko for synskomplikationer senere i livet, og Øjenafdelingen er begyndt at modtage henvisninger til behandlingen fra øjenlæger.