Skip til primært indhold

Røntgenundersøgelse

Her kan du finde information om almindelige røntgenoptagelser samt gennemlysningsundersøgelser.

Patientinformation om røntgenundersøgelse

Under undersøgelsen skal du have bar hud, eller have tøj på uden perler, metal eller lignende. Ure og smykker skal fjernes fra det fotograferede område. Piercinger er sædvanligvis så små, at de ikke behøver fjernes. Briller, proteser, høreapparater osv., der er udenfor det fotograferede område, kan beholdes på og tager ikke skade af strålingen.

Undersøgelsen foretages stående, siddende eller liggende og der tages billeder fra forskellige vinkler.

En undersøgelse tager sædvanligvis 10-20 minutter. Hvis der skal tages mange optageler, kan undersøgelsen vare længere tid. Selve fotograferingen varer få sekunder, og du skal sidde helt stille, så billederne ikke bliver rystede.

Der er ingen særlige forholdsregler efter undersøgelsen og svaret skal du have fra den læge eller afdeling, der har henvist dig.

Patientinformation om gennemlysningsundersøgelse

Undersøgelsen varer 2-6 timer
Du er velkommen til at medbringe læsestof eller lign.

For at få et godt resultat af undersøgelsen er det vigtigt at din mavesæk er fuldstændig tom. Du må derfor ikke spise eller drikke 6 timer før undersøgelsen. Det er dog vigtigt at du tager din nødvendige daglige medicin med lidt vand (højest 1/2 glas vand).

For at mavesækken ikke producerer mavesaft, må du heller ikke ryge, tygge tyggegummi eller spise pastiller af nogen art.

Tag en madpakke med, da det er vigtigt, at du får noget at spise, når mavesækken efter undersøgelsen er tom for kontrast.

Undersøgelsen varer ca. 15 min.


Før undersøgelsen skal du fjerne metalgenstande (f.eks. halskæde) og bliver bedt om at tage beklædning af overkroppen, hvis det virker forstyrrende på undersøgelsen.

Der er ingen øvrige forberedelser til undersøgelsen.

Til undersøgelsen får du et glas med kontrastvæske, som du skal synke ad flere omgange. Lægen kan så via en skærm følge kontrastvæsken ned gennem spiserøret.

Der laves optagelser fra forskellige vinkler.

Efter undersøgelsen er det vigtigt, at du drikker meget vand for at undgå at kontrastvæsken giver forstoppelse.

Afføringen kan være lys de første dage efter undersøgelsen.

Du er velkommen til at spørge personalet, hvis der er noget, du ønsker yderligere information om.

APPFWU01V