Skip til primært indhold

Hvad er en ultralydsscanning?

Ultralydsscanning bruges i mange forskellige sammenhænge, f.eks. under graviditet, ved diverse kvindesygdomme og i forbindelse med forskellige mave-, tarm- og leversygdomme. Ultralyd bruges ofte til at påvise sygdomme og skader i blødorganer, såsom galdeblære, urinblære, nyrer, lever, bugspytkirtel, milt, hals, hjerte, muskler og bryst og kan også bruges til at undersøge blodkar.

Patientinformation om ultralydsscanning

Ultralyd er en enkel og effektiv metode til at undersøge mave- og bækkenregionen. Metoden har dog nogle begrænsninger. Hvis du har for meget luft i tarmsystemet eller er meget overvægtig, kan det være vanskeligt at få gode billeder.

Hvornår skal jeg være fastende?

Ved ultralydsscanning af maven skal du oftest være fastende i 4 timer før undersøgelsen. Det betyder at du ikke må spise, drikke, ryge og tygge på tyggegummi. Dette vil stå i dit indkaldelsesbrev.

Hvornår skal jeg have fuld blære?

Ved ultralydsscanning af urinvejene skal du oftest have fuld blære når du møder op. Du skal derfor drikke rigeligt og undgå at gå på toilettet lige inden undersøgelsen. 

Ved ultralydsscanning af din skulder eller hofte, kan du i nogle tilfælde blive tilbudt at få anlagt en blokade. Det gøres med det samme, hvis du ønsker det.  

Informationsfolder om blokade med binyrebarkhormon og lokalbedøvelse

Ved scanning af maven, bliver du bedt om at lægge dig på ryggen på et leje. Der fordeles en portion gelé på huden. Scanner-hovedet ligner en lille mini-malerrulle, og imens den bevæges frem og tilbage, sender den lydbølger gennem din hud, muskler osv. Disse lydbølger "oversættes" til et billede, der vises på en tv-skærm.

Alt afhængig af hvad du skal have undersøgt, tager det mellem 10 og 30 minutter.

Der er ingen særlige forholdsregler efter scanningen og svaret skal du have af den læge eller afdeling, der har henvist dig.

APPFWU02V