Skip til primært indhold

CT-scanning

CT står for Computer Tomografi - dvs. en røntgenundersøgelse med computerfremstillede billeder fra forskellige dele af kroppen. Selve apparatet består af en stor bue, hvori røntgenrøret roterer om dig. Du ligger på et leje der kan køre frem og tilbage. CT-billedet er mere detaljeret end et almindeligt røntgenbillede og det kan bearbejdes, så det fremstår i flere vinkler.

Generel information om CT-scanning

CT-scanning er ofte et supplement til en almindelig røntgenundersøgelse. Og som hovedregel er det kun speciallæger, der henviser til CT.

Hvis der er specielle forberedelser til undersøgelsen, modtager du besked om disse i indkaldelsesbrevet. Det kan f.eks. være at du skal være fastende, have en fyldt blære eller have taget en blodprøve før du møder til scanning.

I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at give dig noget kontrast i en blodåre i armen. Hvis du har fået kontrast i forbindelse med undersøgelsen, vil vi tilbyde dig at blive observeret på afdelingen i ca. 20 min. efter scanningen. I meget sjældne tilfælde kan kontraststoffet give bivirkninger i form af udslæt og kløe på huden.

Når du bliver CT-scannet, skaber CT-scanneren 3D billeder ved hjælp af røntgenstråler. En CT-scanning giver en højere stråledosis end en almindelig røntgenundersøgelse. Læs mere i brochuren Patientinformation om røntgenstråling.

Undersøgelsen foregår liggende. Lejet som du ligger på, kører igennem en ca. 80 cm bred åbning, mens der scannes. Lejet kører igennem scanneren flere gange. Det er vigtigt for scanningen, at du kan ligge stille, mens lejet er i bevægelse.

Imens du bliver scannet er du alene i rummet, men du vil altid kunne komme i kontakt med radiografpersonalet, som også forklarer dig forløbet undervejs i scanningen.

Blodprøver inden CT-scanning

I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at give dig noget kontrast i en blodåre i armen. Hvis vi har brug for at kende din nyrefunktion inden vi giver dig kontrast, vil det fremgå af indkaldelsesbrevet at du skal have taget en blodprøve. Husk at få taget blodprøven i så god tid, at vi har resultatet inden CT-scanningen.

Smertelindring

Det er vigtigt at du kan ligge stille mens du bliver CT-scannet. Hvis du har stærke smerter, som gør det svært for dig at ligge fladt på et leje, er det en god idé at tage smertestillende inden undersøgelsen. Det er vigtigt at du får fat i medicinen før CT-scanningen, da vi ikke har noget til dig her på Røntgenafdelingen.

Graviditet

Er du gravid, skal du altid oplyse dette til personalet. Ved graviditet, eller mistanke om graviditet, vil man overveje alternative undersøgelser som f.eks. ultralydsscanning.

Pacemaker

Pacemaker eller pace-elektroder udgør ingen sundhedsmæssig risiko, i forbindelse med en CT-scanning.

Klaustrofobi

En CT-scanner er åben, og det er meget sjældent at personer med klaustrofobi har behov for beroligende medicin for at kunne gennemføre undersøgelsen. Men hvis du mener at have behov for dette, skal du kontakte den læge der har henvist dig til CT-scanningen. Det er vigtigt at du får fat i medicinen før CT-scanningen, da vi ikke har noget til dig her på Røntgenafdelingen.

Hvor lang tid tager en CT-scanning?

Alt afhængig af scanningens art og forberedelse, tager det fra 10 til 30 minutter. Til nogle scanninger er det nødvendigt at sprøjte et kontraststof ind i din blodåre, og i det tilfælde vil du blive observeret på afdelingen i ca. 20 min. efter scanningen, før vi sender dig hjem.

Svar på undersøgelsen

Når du er blevet CT-scannet, vil billederne blive beskrevet af røntgenafdelingens læger. Beskrivelsen bliver altid sendt til den læge der har henvist dig. Du vil oftest være henvist fra et ambulatorium på Sygehuset, men du kan også være henvist af din egen læge. Aftale med din læge/henvisende ambulatorium, hvordan og hvornår du får svar på undersøgelsen.

Når du er blevet CT-scannet, vil billederne blive beskrevet af røntgenafdelingens læger. Beskrivelsen bliver altid sendt til den læge der har henvist dig.

Du vil oftest være henvist fra et ambulatorium på Sygehuset, men du kan også være henvist af din egen læge. Aftal med din læge/henvisende ambulatorium, hvordan og hvornår du får svar på undersøgelsen.

Patientinformation om CT-scanning

Find vores patientinformation:

APPFWU02V