Skip til primært indhold

Forsker samler vigtig viden om børn med nyresten

I nyt forskningsprojekt fra Vejle Sygehus analyserer forskere alle forløb de seneste 10 år, hvor et barn har fået behandling for nyresten. Forskningen sætter fokus på en stigende tendens, hvor flere og flere børn bliver ramt af den smertefulde nyrelidelse.

Sofia Byllov

Sofia Byllov indsamler vigtig viden om børn, der har været i behandling for nyresten.

Gennem flere år er antallet af børn, der udvikler smertefulde nyresten, steget. Både i Danmark og på verdensplan. Alene herhjemme er antallet af børn, der skal i behandling for nyresten, femdoblet indenfor de seneste 20 år.

I et nyt forskningsprojekt fra Urinvejskirurgi på Vejle Sygehus dykker man ned i samtlige af de forløb, der har været i Danmark de seneste 10 år, hvor børn og unge under 18 år har fået fjernet nyresten.
- Vi kan se, at det er en stigende tendens, at børn får nyresten. Vi vil se, om dataene kan give et billede af, hvorfor flere og flere børn får nyresten, og hvem der får det, fortæller læge Sofia Byllov, der sammen med kollegaer lige nu er i gang med at gennemgå samtlige af den type patientforløb fra de seneste 10 år.

Den store kortlægning kan bruges på forskellig vis. Dels for at finde ud af, hvordan man bedst kan planlægge og forbedre behandlingen af sygdommen i fremtiden. Dels for at afklare, hvordan man kan forebygge, at sygdommen i det hele taget opstår, så færre mennesker bliver syge.

Unik dansk data

Alle danske børn, der har fået konstateret nyresten, bliver behandlet af teamet på Urinvejskirurgi i Vejle - enten på Vejle Sygehus eller Aarhus Universitetshospital. De to sygehuse har i samarbejde en såkaldt ’landsfunktion’ for behandling af nyresten hos børn. Der er i alt omkring 250 forløb, som Sofia Byllov og kollegaerne skal gennemgå.
- Vi har alle fra Danmark, og det er ret unikt og væsentlig data, at vi kan kigge på alle tilfældene, fortæller hun.

I gennemgangen registrerer hun blandt andet antallet af nyresten, der blev fjernet, barnets BMI-tal, den formodede årsag til, at nyrestenen er dannet, stenens præcise materiale og behandlingsmetoden. Sidstnævnte kan både være brugen af chokbølger mod nyren, så stenen kommer ud af sig selv som grus, eller også kan stenen hentes ud ved et indgreb, hvis den er rykket ned i urinrøret.

Usund kost og for lidt motion

Når stenen er fjernet, vil lægerne ofte forsøge at finde en årsag, så man forebygger, at stenen kommer igen. Man vil for eksempel se på, om det er en medfødt årsag, eller om årsagen skyldes en usund livsstil.
- Børn med nyresten er særligt interessante, fordi der er jo ofte en årsag til, at nyrestenen udvikler sig så tidligt. Børn har en øget risiko for, at nyresten kommer igen og igen, hvis der for eksempel er en bagvedliggende metabolisk sygdom, eller hvis årsagen er anatomisk. Så måske kan vi bruge de her data til at se, om der er en grund til, at nogle børn igen og igen får nyresten, forklarer Sofia Byllov.

Det er formodningen, at et for lavt indtag af væske generelt, et uhensigtsmæssigt indtag af kalorieholdige væsker, fastfood og slik har været med til at øge den tendens, hvor stadig flere børn får nyresten, som de skal have fjernet.
- Det gør ondt. De får ondt i maven, og nogle af børnene kan ikke komme i skole og skal opereres. Så det er et problem, siger Sofia Byllov.

Planen er, at gennemgangen af de mange data er slut til næste sommer, hvorefter forskerne fra Urinvejskirurgi vil offentliggøre deres resultater.

FAKTA OM NYRESTEN

Nyresten er ophobning af krystaller i urinen, og det er en nyresygdom, som cirka 10 procent af alle mennesker får på et tidspunkt i livet. Mere end halvdelen af dem, der får nyresten, får det igen inden for 10 år, og antallet af danskere i alle aldre, der får nyresten, er stigende. Symptomer på sygdommen er ofte kraftige smerter fra ryggen og ned mod underlivet.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V