Skip til primært indhold

Et år med mange nyheder på Patienternes Sygehus

2024 har budt på mange nye patientvenlige tiltag, behandlingstilbud og forskningsprojekter på Sygehus Lillebælt. Læs her om noget af alt dét, der er præsenteret på Patienternes Sygehus i året, der er gået.

Scanner

Så tæt på kamerahovedet skulle patienten ligge i den tidligere undersøgelse.

En robot, der hjælper knækirurgen. Et banebrydende projekt, som når en vigtig milepæl. Og en endnu større udbredelse af telemedicin, så patienterne slipper for at skulle ind på sygehuset.

Det var tre af de nyheder, som Sygehus Lillebælt præsenterede i det år, der snart er gået. I 2024 er der nemlig igangsat mange nye tiltag, behandlingstilbud og forskningsprojekter, der allerede har gjort - eller kan gøre - en forskel for patienterne.

Ét af de tiltag er fra Nuklearmedicinsk Afdeling på Vejle Sygehus. Her bliver patienter med en særlig type hormonsygdomme nu undersøgt på langt hurtigere og bedre vis end tidligere, fordi man på en innovativ måde gør brug af et nyt radioaktivt sporstof, der har gjort en enorm forskel i undersøgelserne af patienterne.

På den måde slipper de patienter, der danner for meget biskjoldbruskkirtel-hormon i kroppen, for en scanning, der kunne føles klaustrofobisk - og som ikke alle kunne gennemføre, fordi de skulle ligge helt fladt på et leje i halvanden time med et kamerahoved få centimeter over næsetippen. Uden mulighed for at tale, sove eller flytte kroppen det mindste, da det kunne påvirke scanningsbilledet.
- Det er sjældent, at man i vores fag får en ny undersøgelse, hvor man bare tænker: ”Hold da fast!”. Og hvor mavefornemmelsen virkelig er god. For det er ikke bare lidt godt det her, det er meget godt, forklarer ledende overlæge på afdelingen, Paw Holdgaard.

Robotten hjælper kirurgen

På Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus er de også begejstrede. Her har en mere smidig forbinding nu i de fleste tilfælde erstattet den stramme og besværlige støttestrømpe i efterbehandlingen for de cirka 1000 mennesker, der hvert år får indopereret et kunstigt knæ på sygehuset.

Forbinding om knæ

Forbindingen, som patienten nu får omkring knæet.

På samme afdeling får ortopædkirurgerne – som de første i Danmark - hjælp af en særlig type robot, når patienter skal have udskiftet et knæ eller en hofte. Robotten sikrer, at selve indgrebet bliver endnu mere præcist, end hvad kirurgerne har kunnet lave hidtil, hvor operationen er foregået manuelt. Altså hvor kirurgen selv har holdt instrumenterne, der bliver brugt under operationen.
- Det her er en klar fordel for patienterne. For vi forventer, at patienterne får færre smerter efter operationen, og dermed bliver selve forløbet efter operationen også kortere og endnu bedre, fortæller cheflæge Per Wagner Kristensen fra Ortopædkirurgisk Afdeling.

På Rygcenter Syddanmark, der i juni flyttede fra Middelfart til Kolding Sygehus, gør de også brug af avanceret, digitalt udstyr under visser operationer. I form af avanceret navigationsudstyr, der gør indgreb i lænden mere præcist. På den måde kan kirurgen endnu mere præcist finde lige nøjagtigt det minimale punkt i lænden, hvor skruen skal sættes ind i ryghvirvlen. Forbedret præcision giver en forbedret patientbehandling. For det minimerer risikoen for, at patienten oplever gener efter indgrebet.

Familier sparer tid

På Kolding Sygehus gør Børne- og Ungeafdelingen, som mange andre afdelinger på Sygehus Lillebælt, i stigende grad brug af telemedicin – der er digitalt understøttede sundhedsfaglige ydelser leveret over afstand. Det kan være et videomøde hjemmefra med lægen, der erstatter det fysiske møde på sygehuset.
- Dét, der gør det rigtig, rigtig godt, er, at familierne sparer tid ved, at de ikke skal herind for at mødes med os, hvis nu ikke det fysiske fremmøde er nødvendigt, fortæller Gitte Deinbek, der er sygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen.

Sygeplejerske ved skærm

På Hjertesygdomme på Sygehus Lillebælt kan pårørende være med via en skærm, når lægen giver vigtig information.

I løbet af de seneste fem år er andelen af Børne- og Ungeafdelingens telemedicinske kontakter steget. Fra 22,8 procent i 2019 til 30,2 procent i december 2024. I det hele taget er brugen af telemedicin gennem de senere år steget markant på Sygehus Lillebælt. I 2019 var 12,1 procent af alle kontakter telemedicinske. Ved udgangen af 2024 er den andel steget til 23,0 procent.

I 2024 kunne Sygehus Lillebælt også fortælle om et igangværende projekt, der sætter fokus på trøst - og på hvad trøst kan gøre for døende patienter. Trøsten kan ikke helbrede, men alligevel har den en vigtig plads - ifølge både den forsker og oversygeplejerske fra Vejle Sygehus, som står bag projektet.

Mand kigger ud over Vejle.

Trøst spiller en helt særlig rolle, når døden nærmer sig (modelfoto)

På Sygehus Lillebælt nåede man i år også et godt stykke videre i arbejdet med et andet stort og potentielt banebrydende AI-projekt. ”DESERT”-projektet, som det kaldes, undersøger, om det er muligt for læger at bruge en særlig form for kunstig intelligens – kaldet en digital prædiktionsmodel - som en hjælp til at diagnosticere patienter, som kommer ind på akutmodtagelsen med symptomer, der kan være tegn på en alvorlig og potentielt livstruende sygdom.

Berømt tidsskrift omtalte AI-projekt

Projektet blev i år ’fagfællebedømt’, hvilket betyder, at andre forskere uvildigt og anonymt har bedømt studiets kvalitet – og i dette tilfælde godkendt kvaliteten. Et vigtigt, stort skridt, der samtidig i august gjorde det muligt for forskerne bag at offentliggøre en artikel om studiet på en underside af Nature.com, der er ét af verdens mest berømte videnskabelige medier.
- Det er fem års arbejde, der foreløbigt kulminerer, hvor det her er første publikation. Det er meget væsentligt, at vi er nået hertil, for det er andre, uvildige eksperter, der siger, at det har den rette kvalitet. Så det er vi stolte af, sagde overlæge Claus Lohman Brasen fra Biokemi og Immunologi, der er én af hovedkræfterne bag DESERT, i den forbindelse.

2024 var også året, hvor Sygehus Lillebælt fik en stor bevilling i kampen mod kræft, og hvor Vejle Sygehus igen blev kåret til Danmarks bedste, mellemstore sygehus. Bag kåringen står sundhedsmediet Dagens Medicin, der bedømmer landets sygehuse ud fra en række kvalitetsparametre. Det er 13. gang ud af de seneste 17 år, at Vejle Sygehus bliver kåret til Danmarks bedste mellemstore sygehus.
- Det er imponerende, at vi bliver ved med at ligge helt i top, og det er vi selvfølgelig meget stolte af. Det viser, at vi hver dag gør vores bedste for at gøre vores patienter tilfredse og for at sikre dem den bedste behandling og pleje – med respekt og omsorg for det enkelte menneske, sagde administrerende direktør på Sygehus Lillebælt, Christian Sauvr, da kåringen blev offentliggjort i marts.

Det var – blandt andet – også et år, hvor et forsøg med ny kræftmedicin viste lovende resultater, hvor diabetes-patienter i et nyt projekt får skræddersyet deres behandling, og hvor Sygehus Lillebælt var med til at lancere en ny diplommoduluddannelse, der dykker ned i den excellente sygepleje.

Pressekontakt

Søren Hygum Hansen

Kommunikationskonsulent

Kommunikation


61 62 24 54
APPFWU01V