Skip til primært indhold

Margrethe vil hjælpe kræftpatienter til at komme hurtigere i behandling

Læge Margrethe Bang Henriksens forskningsprojekt for lungekræftpatienter er med i konkurrencen ’Et Sundere Syddanmark’, hvor der dystes om to millioner kroner.

Lungekræft er den mest dødelige kræftform. Hvert år får ca. 4600 mennesker konstateret lungekræft, og bare et år senere er kun halvdelen af dem i live. Det håber Margrethe Bang Henriksen, at hun kan lave om på. Hun er læge på Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus og i gang med et ph.D.-projekt, som kan være med til at finde sygdommen hurtigere. For tid er altafgørende, hvis man skal have gode chancer for at overleve lungekræft, siger Margrethe Bang Henriksen.
- Ofte er problemet, at sygdommen bliver opdaget for sent, når den allerede har spredt sig til den anden lunge eller andre organer end lungerne. Og så er chancerne ikke så store. Men hvis vi kan spore nogle mønstre hos patienterne, kan vi måske sætte ind noget tidligere og på den måde redde flere.

Hun fortæller, at lægerne tit har vanskeligt ved at konstatere sygdommen tidligt i forløbet, fordi symptomerne i starten er små og svære at kæde sammen.

Kunstig intelligens skal hjælpe

Og for at kunne kæde symptomerne sammen er der brug for Margrethe Bang Henriksens projekt. Det går ud på, at kunstig intelligens skal hjælpe den praktiserende læge – og dermed patienten. Kunstig intelligens er i dette tilfælde noget avanceret statistik, der er unik til at genkende mønstre i store mængder data. Til det formål er det patientens egen data og historik, som skal bruges. Patientens tidligere historik, blodprøvesvar, røntgenbilleder og anden information samles og sættes ind i et computerprogram, hvor der udvikles en algoritme – det der også kaldes en computerkode – som bearbejder alt informationen og på den måde kan kæde ellers udramatiske symptomer sammen.
- Algoritmen kan så installeres hos de praktiserende læger og give dem en advarsel, hvis risikoen for lungekræft overstiger en bestemt værdi for den patient, de sidder overfor. Det er så baseret på en sammenhæng i symptomer og anden data på patienten, som i andre tilfælde har vist sig hos lungekræftpatienter, fortæller Margrethe Bang Henriksen.

Hvis projektet bliver en succes, er Margrethe Bang Henriksen slet ikke i tvivl om, at det vil kunne hjælpe på flere fronter.
- Lige nu er det vanskeligt at være praktiserende læge, for det er nogle lumske symptomer, som ikke er særligt specifikke, og derfor er det en svær opgave at vide, hvem man skal henvise. På sygehuset kunne man forestille sig, at der blev selekteret lidt mere i hvem, der blev henvist. Vi udreder mange, som viser sig ikke at have lungekræft. Undersøgelserne for lungekræft er ikke uden risici, og det er vigtigt, at det er de patienter med størst risiko for lungekræft, vi sender igennem de fulde udredningsforløb med stikkeprøver og kikkertundersøgelse samt bestråling fra scanninger. Vigtigst af alt er, at vi håber på at kunne henvise patienterne tidligere, før sygdommen når at sprede sig, så de har mulighed for at blive opereret og dermed have langt større chancer for at overleve lungekræft.

Forskning for folket

Margrethe Bang Henriksens projekt er nu gået videre til finalen i forskningskonkurrencen ”Et Sundere Syddanmark”, hvor Region Syddanmark har udlovet i alt to millioner kroner til de tre ud af fem forskningsprojekter, der får flest stemmer fra borgerne. Alle i hele landet kan stemme i konkurrencen. Vinderen får en million kroner til sit projekt, 2. præmien er på 600.000 kroner og 3. præmien er på 400.000 kroner.

TV SYD, TV 2/Fyn og Syddansk Universitet er samarbejdspartnere, og tv-stationerne er allerede i gang med at præsentere de fem projekter i deres aftenudsendelser, ligesom man også kan møde Margrethe Bang Henriksen på Sygehus Lillebælts Facebook-side.

Der er også allerede nu mulighed for, at man kan stemme på det projekt, man synes bedst om. Hvis man vil stemme på Margrethe Bang Henriksen, skal man sende en sms med teksten ”Sund 4” til nummer 1999. Der kan stemmes over hele landet. Tirsdag den 3. november bliver spændingen udløst ved et finaleshow på de to kanaler.

Kontaktperson

APPFWU01V