Skip til primært indhold

Ny procedure giver tryghed til patienterne

Overlæge Søren Rafael Rafaelsen fra Vejle Sygehus har været med til at udvikle nye internationale retningslinjer for patienter med polypper på galdeblæren, og det gavner flere lokale patienter om ugen.

Nye retningslinjer for opfølgende kontroller af patienter med polypper på galdeblæren er straks indført som standard til patienter i Vejle, og det gavner patienterne.

- Det giver en sikkerhed i forhold til at beslutte patienternes videre forløb, og det er vigtigt for patienterne, fortæller overlæge Søren Rafael Rafaelsen fra Røntgenafdelingen på Vejle Sygehus.

Han har været med til at udvikle de nye retningslinjer, der er med til at afgøre, hvilken behandling patienterne skal have. Tidligere var der uklare retningslinjer, der byggede på et tyndt grundlag, og dermed blev mange patienter enten skannet for ofte eller opereret, selv om det ikke var nødvendigt.

Den nye retningslinje går kort fortalt ud på, at radiograferne og lægerne ud fra et skema kan vurdere, hvordan den videre behandling skal være. Polyppens størrelse er afgørende for det videre forløb, og det spiller også ind om polyppen vokser eller ej. Begge dele afgøres ved en ultralydsskanning på Røntgenafdelingen i Vejle.

Lokale får gavn af retningslinjer

En polyp er en lille gevækst, der kan udvikle sig til kræft, hvis den fortsætter med at vokse. De kan sidde alle mulige steder i hele mave-tarmregionen, og har en patient en af dem, skal de som regel følges tæt i en periode.

- Vi har et par stykker af disse patienter om ugen, og de vil opleve en mere ensartet og sikker screening end tidligere, siger Søren Rafael Rafaelsen.

- Det er rart med de nye retningslinjer, for det gør vores daglige kommunikation med patienterne bedre og ensartet, siger radiograf Karl Erik Stovgaard.

Radiografen kan nu allerede i løbet af ultralydsskanningen vurdere, hvad de næste skridt for patienten er, så på den måde forsvinder der noget ventetid for patienterne. Hvis der er behov for flere ultralydsskanninger eller et behov for, at en læge skal kigge nærmere på polyppen, bliver det noteret. Og det vil altid være en læge, der beslutter, om patienten skal opereres. Retningslinjerne gør også, at alle bliver behandlet ens og får en sikker behandling.

Operation kan være farlig

Lægerne skal altid tænke sig godt om, inden de vælger at operere patienterne, da der altid er en lille risiko for komplikationer. Polypper på galdeblæren vokser generelt langsomt, hvis de da overhovedet vokser.

Som regel vil patienterne derfor blive tilbudt løbende skanninger i op til fem år efter fundet af en polyp.
Vokser polyppen, eller er den stor, kan lægerne operere, men polyppen kan kun fjernes ved at hele galdeblæren bliver fjernet.

- Typisk er det mere farligt og unødvendigt at blive opereret end at have en lille fredelig polyp, så nu opererer kirurgerne kun, hvis det er nødvendigt, forklarer Søren Rafael Rafaelsen.

Guldmedalje for retningslinjen

De nye retningslinjer for screeninger af polypper på galdeblæren er blevet til i et internationalt samarbejde mellem 11 specialister, hvoraf Søren Rafael Rafaelsen fra Vejle er en af dem.

Arbejdet er så vigtigt, at de 11 har vundet en guldmedalje, som er blevet uddelt af den europæiske mave-tarmrøntgenlægeforening. Dermed har den europæiske forening sagt, at det er det vigtigste nye tiltag af sin slags det seneste år.

- Jeg er stolt over, at andre har vurderet vores arbejde til at være af så stor betydning, smiler Søren Rafael Rafaelsen.

De nye retningslinjer bliver også modtaget godt af patienterne, blandt andre Torben Rune Jensen, der har en lille polyp på galdeblæren og derfor skal skannes.

- De er med til, at jeg føler mig tryg, siger han

De nye retningslinjer vil i tiden fremover langsomt blive indført flere og flere steder i Europa. I Danmark er det indtil videre kun Vejle Sygehus, der følger de nye retningslinjer, men forventningen er, at flere afdelinger rundt omkring i landet vil følge efter.

APPFWU02V