Skip til primært indhold

Skarpere scanningsbilleder giver bedre diagnoser

Fire nye scannere på Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus gavner patienterne på to måder.

- Her på knysten kan man se en irritation, og for at det ikke bliver værre, kan man gå ind i leddet og rette det op.

Det er tirsdag formiddag på Vejle Sygehus, og ortopædkirurg og overlæge Jesper Høeg Vinther fører proben, scannerhovedet, hen over foden på 18-årige Ida Engstad. Hun er kommet ind med smerter i svang og forfod, fordi leddet ved begge storetæer er skævt. De kigger sammen på skærmen, og Jesper Høeg Vinther forklarer de lyse og mørke felter, som træder tydeligt frem. Den spritnye ultralydsscanner, han bruger, er lige kommet ud af plasticen i sidste uge, og kirurgen er begejstret.
- De nye scannere er helt sikkert med til, at vi kan gøre vores arbejde bedre. De giver fantastiske billeder, og jeg er ikke i tvivl om, at vi kan nå frem til endnu mere præcise diagnoser, fordi opløsningen er så meget bedre, siger Jesper Høeg Vinther.

Pædagogisk værktøj

Udover skarpere diagnoser giver de nye scannere en anden fordel: Patient Ida Engstad kan selv se, hvor problemet med hendes fødder ligger, fordi scanningsbilleder i højere kvalitet bedre viser, hvad der er på færde. Både når det gælder diagnoser, der kan kræve operation, og når det handler om patienternes træning.
- Når vi kan vise patienterne en fortykket sene, som er kommet pga. overbelastning, så får de en bedre forståelse for, hvad det handler om, og hvordan de for eksempel skal træne på en anden måde. Og derfor er de nye scannere også et rigtig godt pædagogisk værktøj, siger Jesper Høeg Vinther.

To af de fire nye scannere er gået til skulderspecialisterne og to til idrætssektoren, den del af Ortopædkirurgisk Afdeling, som Jesper Høeg Vinther tilhører. I det idrætsmedicinske ambulatorium undersøger og behandler han og kollegerne idræts-, arbejds- og fritidsbetingede skader, hos både unge, midaldrende og ældre patienter. Det kan være patienter, som enten er kommet til skade eller har trænet for meget eller forkert.
- Vi har et rigtig godt tværfagligt samarbejde med alle vores kollegaer på Sygehus Lillebælt, og Ida Engstad henviser jeg til ankelspecialisterne på Kolding Sygehus, fortæller Jesper Høeg Vinther. Idrætssektoren, modtager årligt 1.500 patienter fra hele Region Syddanmark.

Kontaktperson

Anne-Mette Vargas Johnsen

Kommunikationskonsulent

Det Digitale Kompetenceteam, Kommunikation


24 99 42 69
APPFWU01V